Udruga za rad sa socijalno osjetljivim skupinama "Korak" Darda

Međunarodni dan žena

Svake godine diljem svijeta 8. ožujka slavimo dan žena. Tog se dana u brojnim gradovima prosvjeduje, žene štrajkaju i javno ističu nejednakost i diskriminaciju.

8. mart nekad

Jedan od najpoznatijih štrajkova, koji je na neki način postavio i temelje ženskog aktivizma, dogodio se 8. ožujka 1857. godine. Tog su dana radnice u New Yorku štrajkale u tekstilnoj industriji, zahtijevale su bolje uvjete rada i bolje plaće. Istog tog dana pola stoljeća kasnije, 1908. godine, ponovno se štrajkalo. Tisuće žena koje su radile u proizvodnji odjeće stupile su u štrajk i marširale gradom prosvjedujući protiv uvjeta u kojima rade.
Radile su na manje organiziranim radnim mjestima, na nižim pozicijama i za manje plaće, a često su bile i žrtve seksualnog uznemiravanja. Marširalo se pod sloganom “Kruha i ruža”. Kruh je simbolizirao sigurnost, a ruža kvalitetu života.
Godinu kasnije, 1909., u SAD-u je prvi put proslavljen Nacionalni dan žena predvođen Socijalističkom strankom Amerike. Njemačka aktivistica i socijalistica Clara Zetkin predložila je da se taj dan međunarodno obilježava kao dan na koji će se zagovarati opće pravo glasa. Ta je ideja usvojena 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji zaposlenih žena u Kopenhagenu, a godinu dana kasnije, 1911. godine Dan žena proslavljen je diljem svijeta. Tijekom povijesti brojni su pokreti koji su aktivno progovarali o problemu nejednakosti i diskriminacije žena, zbog čega su rušene barijere i zbog čega su žene u konačnici i dobile pravo glasa.

8. mart danas


Diljem svijeta 8. mart i dalje se slavi glasno, na ulicama. U Zagrebu se od 2016. godine održava Noćni marš – 8.mart, prosvjed u kojem se maršira ulicama s porukama i problemima s kojima se žene danas suočavaju.
Aktivistice ističu da je to nastavak borbe koju su započele njihove pretkinje, s aktualnim problemima – pitanje femicida, prava na pobačaj, reproduktivna prava, radnička prava, ali i ekološku i ekonomsku krizu. ”Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!” poruke su kakve se mogu čuti na Noćnom maršu.
Drage naše žene čestitamo Vam od ♥♥ međunarodni dan žena, tim udruge Korak
Divlja žena

Majke, bake, sestre, kćeri, one, ja…
usne se pomiču. Progovara.
Hajde, reci mi…
Jesi li ikada bila tužna i obeshrabljena?
Jesi li ikada posumljala u sebe?
Jesi li ikada osjetila zavist na svojoj koži,
prijeke poglede i ljubomoru?
Jesi li ikada bila povrijeđena i izdana?
Jesi li ikada poželjela odustati, poslati sve dovraga?
Jesi li ikada odglumila sreću,
a u sebi tiho plakala jecajući?
Jesi li ikada navukla masku licemjerja,
a masku samodopadnosti?
Jesi li ikada prevarila ili bila prevarena?
Jesi li ikada voljela/bila nevoljena,
jesi li ikada ostavila/bila ostavljena?
Hajde, reci mi…
Jesi li se ikada smijala do suza
plakajuć od sreće?
Jesi li bila djetinjasta/razigrana,
idealizirala/maštala,
uzimala/gubila putem?
Jesi li ikada voljela, onako iskreno, bez računice?
Jesi li ikada bila zaljubljena do ušiju?
Jesi li ikada bila između dvije vatre
razapeta između srca i razuma?
Ako jesi….
barem jedno od toga
ti si bila i ostala
Divlja žena!

 

Podijeli

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale obavijesti

OBAVIJEST

Dragi korisnici udruge Korak Zbog velikog toplinskog vala udruga će se zatvoriti dok ne budu normalne temperature, a ujedno da bi mogli