Udruga za rad sa socijalno osjetljivim skupinama "Korak" Darda

Tijelovo (Brašenčevo) u Aljmašu i Dan državnosti

Brašančevo je u Aljmašu od davnina naziv za Tijelovo dolazi od riječi brašno, a znamo da kruh simbolizira Tijelo Kristovo.
Običaj je to uz prošenciju kada su djevojčice odjevene u bijele haljinice ili narodnu nošlju sela, hodajući s drugom djecom bacaju se latice ruža iz uštirkanih korpica pjevajući prigodne pjesme.
Godinama se ovaj običaj štuje u ovom katoličkom selu na istoku Hrvatske kada se dan prije ispletu nekoliko metara dugi vijenci od cvijeća kojima su ukrašene tzv sjevnice-kućice koje izgledaju poput malih kapelica i postavile po selu. Nakon mise i prošencije svatko želi komad cvjetnog vijenca koji ponese kući kao blagoslov. Divni su to običaji naše Domovine koje treba njegovati i mlade naraštaje učiti istima.
Ovom prigodom smo ujedno obilježili i Dan državnosti na najljepši mogući način uz molitvu za Domovinu.

Ostale obavijesti

OBAVIJEST

Dragi korisnici udruge Korak Zbog velikog toplinskog vala udruga će se zatvoriti dok ne budu normalne temperature, a ujedno da bi mogli